Pieter Athmer

Ik werd in Kopenhagen geboren in een Nederlands gezin als jongste van vijf kinderen. Toen ik goed en wel kon lopen verhuisden we naar Den Haag waar ik leerde tekenen en verven. Vanaf mijn dertiende ging ik naar kostschool in Staffordshire, Engeland. Gedurende zes jaar daar leerde ik van Shakespeare houden en door een camera kijken. Ook veranderde ik van een Haags schoffie in een Engelse jongeman. Op mijn negentiende verhuisde ik naar Amsterdam en daar woon ik nog steeds.

Daar studeerde ik natuurkunde aan de UvA en zodra dat was afgerond heb ik mij onmiddellijk omgeschoold tot toneelregisseur. Nergens voelde ik me zo thuis als in het theater. Zo’n twintig jaar lang heb ik fantastische avonturen beleefd tijdens het maken van talloze theatervoorstellingen, van opera tot cabaret. Zo leerde ik kijken naar mensen.

Mijn zoon werd geboren in 2003, een groot geluk.

Ik ging schrijven, voor het toneel en later ook voor televisie. In 2014 heb ik het roer omgegooid en ben ik mij volledig gaan richten op schilderen.

Het voelt als thuiskomen – alsof alles wat ik hiervoor heb gedaan in mijn leven de noodzakelijke voorbereiding was op wat ik nu doe.

Artist Statement

Ieder mens verdient het, en heeft het nodig, om gezien te worden. Ik zie mensen graag, en middels mijn werk laat ik ze zien.

In een schilderij zit tijd. Die tijd van geconcentreerde aandacht vertaalt zich naar de levendigheid van het schilderij. Ik schilder naar waarneming omdat ik geloof in de waarde van de voortdurende verandering. Niet één moment vanuit één oog als bij een foto, maar urenlang beleven met twee ogen tegelijk.

Mijn stijl van schilderen is vrij en intuïtief, toch zijn de resultaten realistisch en is mijn werk makkelijk herkenbaar.

Mijn stijl is niet bedacht, het is wat er ontstaat wanneer ik één word met het proces, en zonder bedoeling werk.
Echte mensen zijn niet gloednieuw, maar gebruikt. Ik vind alle mensen boeiend en prachtig. Ik wil ze laten zien in de volle glorie van hun levenservaring.

Scroll naar boven